HTML

Öreg-tó, öreglányok, vadludak...

2013.04.04. 12:30 Loname

Babi Budakalászról, Marcsi Pilismarótról, Toncsi Esztergomból, Smici Budapestről, Ilus Dorogról utazott Necihez Tatára...

tata_2016_019.JPG

...hogy együtt sétáljanak ki a tata Öreg-tó partjára. A kirándulás nem profi fotókkal illusztrált turisztikai látványosságról szólt, inkább arról a szeretetről, amivel a barátnők majd' fél évszázada részesei egymás életének. Nem napi szinten - szétszórta őket a sors - de tartják a kapcsolatot, tudnak egymás örömeiről és bánatairól, ha kell, tanácsot adnak, segítenek. Időnként valamilyen apropóból (hogy ne mondjam: ürüggyel) összejönnek valamelyiküknél.

A tatai Öreg-tó nagy jelentőségű madár-pihenőhely: a vonuló vadludak heteket töltenek itt, mielőtt továbbindulnak délre. Ezeken a hétvégeken családok ezrei kirándulnak a tópartra. Fiatalok, idősek, babakocsiban ülő vagy totyogó-szaladgáló gyerekek, pórázon vezetett  kutyák kedves és színes kavalkádja hömpölyög a tó körül futó, széles sétaúton. Ez a jó hangulat különbözik minden más turisztikai programtól - pedig itt is megjelennek a kis bódékban árusító kereskedők, kézművesek, mint mindenhol, a kikapcsolódni és enni-inni vágyó emberek közelében.

A kirándulók nem tülekednek és zajonganak: a pillantások a víz felszínét pásztázzák, ügyelve arra, hogy a vadludak kiáltását is hallani lehessen. Mindenki úgy véli, hogy a vadlúd-sokadalom tőle a legtávolabbi ponton, a tó túlsó végén sűrűsödik, ezért állandó mozgásban van az ide kiránduló tömeg. A vadludakról közeli fotót mégis csak a profi fotósok tudnak készíteni távcsöves, szuper gépeikkel. Ám amikor egy-egy lúd-csapat a víz fölé érkezik, és hosszan körözve, szűkülő spirálalakban végre leszállnak a tóra, mindenki ámulva nézi őket. 

A pihenőidő alatt több tízezer vadlúd (vetési lúd, kis lilik, nagy lilik, nyári lúd, továbbá ritkaságok, Európa 8 lúdfaja) gyűlik össze a tatai tavon. Napközben kétszer is eltávoznak eleséget keresni, az éjszakát viszont - elégedett tollászkodással indítva - a vízen töltik. Erre a napközbeni (reggeli-délutáni) látványos indulásra és érkezésre kíváncsian gyűlik ide sok ember ilyenkor. Megéri. Mert semmi máshoz nem hasonlítható hangulata van. Mint a szeretetnek. Mint a békének. Mint a barátságnak...

tata_2016_019.JPG

tata_2016_011.JPG

Szólj hozzá!

Címkék: vadludak Tata Öreg-tó

A bejegyzés trackback címe:

https://ilonablogja.blog.hu/api/trackback/id/tr995194670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása